torsdag 11 mars 2010
Sjukhusmat utan livsenergi
I dagens Svenska Dagbladet uttalar sig Landstingsdirektören Mona Boström om Sodexos sjukhusmat som bland annat serveras på Karolinska Sjukhuset i Solna. -Maten är inte problemet, utan helhetsupplevelsen, påstår hon.
Jag kan inte tänka mig att Mona varit patient på något sjukhus där Sodexos mikrade mat i svarta plastlådor serveras. I så fall skulle hon ha en helt annan upplevelse. På bilden i tidningen serveras hon fräsch, färsk mat med grönsaker ur en stor ugnsform.
I somras var jag patient på Karolinska i Solna efter en operation. Jag har upplevt både maten och "helhetsupplevelsen" och jag kan av min erfarenhet påstå att det som var uselt under min sjukhusvistelse var maten från Sodexo. Allt annat var fantastiskt bra - de underbara sköterskorna, den förstklassiga vården och det fina rummet.
När man är nyopererad och svag och inte har någon aptit - vad behövs? Jo, mat som gör att det vattnas i munnen, att man blir sugen - mat med livsenergi! Fräscha grönsaker, näringsrika rätter på goda råvaror, lätt att äta och smälta, färgglatt och härligt! Dessvärre fick jag inget av det på min sängkant - istället kom svarta plastlådor med lock, där något värmts upp i mikro efter att ha tillagats i storkök med varierande kvalitet på råvarorna. Visserligen fanns det olika rätter att välja på varje dag - men hur kul är det att få allt ihopblandat i en plastlåda varenda gång? Det smakade inte gott, och maten kändes alldeles "död". Jag kunde inte få ner den.
Istället "överlevde" jag veckorna på sjukhuset tack vare vänner och släktingar som kom med färska jordgubbar, grönsaker, näringstillskott och hemlagad mat. Jag kommer alltid att minnas dessa sommardagar som ett frossande i färska jordgubbar med fil och andra goda frukter och annan proteindrink med linfröolja och spirulina.
Personalen gjorde sitt bästa för att servera den usla maten med värdigheten i behåll, men jag undrar hur man tänkt egentligen? Det är som om en så fullständigt enkel självklarhet som att maten är viktig för hälsan och livskraften, glömts bort på vägen bland upphandlingar och förhandlingar, data och undersökningar.
Nej, låt istället sjukhusmaten bli riktig "Friskmat" - en självklar del i tillfrisknandet i kombination med den medicin som behövs. Då blir patienterna friska och starka snabbare - och dessutom gladare!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar