fredag 18 april 2008

Vad trist, DN!

Nu är det dags igen, i DN den 16 april. Det ska varnas för att äta vitaminer. Läkare och professorer i Danmark påstår sig ha granskat all forskning som gjorts om antioxidanter i världen och ger nu sin dom: Vitaminpiller är farliga för hälsan.

Jag blir så trött. Det är naturligtvis som det brukar vara när man skriver om risker med naturliga preparat; man låter folk ta abnormt stora doser i en studie och sedan -hoppsan, de blev sjuka! Därav kan man dra slutsatsen att det var farligt. Vad är INTE farligt i alltför stora doser? Prova att ta några olika läkemedel i alldeles för hög dos och se vad som händer; vips så kan blir man dödligt sjuk!

En annan "sanning" som ofta matas in i oss medborgare, så även i denna artikel, är att vi får i oss allt vi behöver via maten, bara vi äter allsidigt. Men är det verkligen så? Trots att det finns forskning som visar att jordarna vi odlar på är så tömda på näring och att därmed maten vi äter inte är lika näringsrik som den var för 50 år sedan trumpeteras detta budskap ut om och om igen. Det är tvärtom ganska svårt att få i sig alla ämnen kroppen behöver varje dag nuförtiden. Speciellt om man stressar för att få ihop livspusslet och därmed bränner ännu mer näring.

Jag förespråkar inte att man ska ta tillskott som ersättning för en allsidig kost. Absolut inte. De ska vara just tillskott och komplement och ska inte överdoseras, precis som naturläkemedel och kemiska läkemedel.

Jag tycker däremot att DN ska skriva mer nyanserat i fortsättningen. Låta flera olika synsätt och forskning komma till tals och sluta presentera hysteriska "sanningar" som bara gör att alla blir matta och inte orkar ta in mer. För det som var skydd mot cancer ena dagen gör en sjuk nästa dag och fort går det i svängarna...

Dags att äta en näringsrik, färgrik lunch. Med ett par vitaminpiller som komplement.
Glad vår!

Inga kommentarer: